Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


De provinciale bloem van Aust-Agder
VIVENDEL (Wilde kamperfoelie)
Lonicera periclymenum

Afbeelding:Lonicera Periclymenum.png

Het wapen van Aust-Agder

Coat of arms of Aust-Agder fylke

Aust-Agder (Aust (nynorsk: oost) en Agder (het land dat in de zee steekt)) is een provincie met 2,3% van de inwoners van Noorwegen. Aust-Agder telt 15 gemeenten
(5 stadsgemeenten) en grenst in het oosten aan
Telemark, in het westen en noordwesten aan Vest-Agder en Rogaland en in het zuidwesten aan het Skagerrak.
Aust- en Vest-Agder zijn samen een
landstreek in het zuiden van het land - Sørlandet ("het zuidland").
Ongeveer 77% van de inwoners wonen aan de kust. De natuur in deze provincie is zeer gevarieerd: het noorden van de provincie (het Setesdal) is een hoogvlakte, in het midden van de provincie zijn er agrarische gebieden en bosbouw terwijl er aan de kust (rots)eilanden en kleinere stranden zijn. In deze provincie zijn er veel tradities wat betreft cultuur en architectuur. Voorbeelden hiervan zijn: Lyngør, dat werd uitgeroepen tot het best bewaarde dorp in Europa terwijl Setesdalen een kerngebied is wat volkscultuur (dans, handwerk, muziek etc.) betreft.
Vandaag zijn de hoofdindustrieën in Aust-Agder metaalproducten, productie van hout voor constructie of meubelproductie, scheepsbouw en bouw van vrijetijdsboten (zowel van hout als van andere materialen) en toerisme. Met waterkrachtcentrales dekt de provincie haar behoefte aan energie en in een gemiddeld jaar wordt ongeveer 50% hiervan geëxporteerd.

Geografie

Aust-Agder valt in drie delen uiteen, het gebied aan de kust, Setesdalen en de beboste gebieden. De natuur is zeer gevarieerd, de provincie heeft een kust met vele (kleine) rotseilanden, beboste gebieden zoals in Setesdalen en de hoogvlakte van Setesdalsheiene.
Aan de kust is het klimaat zeer zacht dankzij de Golfstroom. Het klimaat en de bodemgesteldheid, zandhoudende kleigrond, maken het gebied zeer gunstig voor landbouw waarvan groente en bessen de belangrijkste oogsten zijn.
De steden en het grootste gedeelde van de dorpen zijn te vinden in de kustzone. Op de eilanden zijn er veel vrijetijdswoningen en deze zijn zeer druk bezocht tijdens de zomermaanden. In de beboste gebieden is voor de economie de bosbouw het belangrijkst.
De kleuren van Setesdalsheiene zijn vooral grijs en groen, het is een landschap met grote contrasten. In het oosten zijn weidse hoogvlaktes die overgaan in open, beboste dalen waarin zowel zomerboerderijen met groene weiden hoog in de bergen te vinden zijn als kale, grijze, met stenen en rotsblokken bezaaide berggebieden. Hier is ook het hoogste punt te vinden, Sæbyggjenuten in Bykle gemeente, 1507 m.
In de dorpen in het binnenland zijn grote arealen boven de boomgrens gelegen. Hier zijn de bergweiden belangrijk voor de economie en is de schapenhouderij uitgebreid.
De bijzondere cultuur van de in Setesdalen woonachtige boeren is langer bewaard gebleven dan dat in veel andere gebieden gebeurde omdat dit dal vrij lang redelijk geïsoleerd bleef ten opzichte van de kustdistricten. Tegenwoordig wordt Setesdalen door veel toeristen bezocht en levert deze industrie een grote bijdrage aan de economie. Uit de rivier de Otra, die door Setesdalen haar loop heeft, wordt elektriciteit gewonnen.

Bezienswaardigheden

bulletdiverse meren zoals Rosskreppfjorden en Byglandsfjorden
bullet Setesdal

Klik hier voor overnachtingsmogelijkheden in Aust-Agder

Gegevens van Wikipedia en de Norske Fylkesblomstene
 

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com

Sitemap