Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


De provinciale bloem van Akershus
BLÅVEIS (Leverbloempje)
Hepatica nobilis

Het wapen van Akershus

Akershus (uit het Oudnoors akr (akker) en hús (burcht of kasteel)) is een provincie van Noorwegen waar 10,5% van het aantal inwoners woont.
Akershus telt 22 gemeenten  (3 stadsgemeenten) en grenst aan
Hedmark, Oppland, Buskerud, Oslo en Østfold.
Ook grenst het over een korte afstand aan
Värmland, Zweden. Dit is de enige Noorse provincie waarvan de hoofdstad (Oslo) in een andere provincie ligt. In deze provincie zijn zowel boerenbedrijven en industrie te vinden, als ook (wetenschappelijke) onderzoeksfaciliteiten en archeologische opgravingen.
Eidsvoll, 48 km ten noorden van Oslo, is een plaats van nationaal belang. Hier kwam in 1814 het eerste
Storting bijeen en werd er op 17 mei van dat jaar de Noorse  Grondwet aangenomen.
Qua oppervlakte is dit één van de kleinste en tegelijkertijd één van de dichtstbevolkte provincies. Akershus is gesitueerd zowel ten oosten als ten westen van de provincie  Oslo.
Ten westen van Oslo ligt het kleinste gedeelte,
Vestområdet (Westelijk district), met de gemeentes Asker en Bærum. Deze vormen een exclave tussen Oslo en Buskerud. Ten oosten van Oslo zijn de gemeenten van Akershus in te delen in het district Follo in het zuidwesten en Romerike in het noorden en oosten. Een deel van het meer Mjøsa  en de rivier Glomma valt ook onder Akershus.
Het landschap van Akershus is gevarieerd, van de kust met kleinere dorpen via steile rivierdalen, naar bossen en weiden met meer dan 1000 verschillende soorten planten.
Van de zilte
Oslofjord aan de kust naar de vele riviertjes, watervallen, natte landschappen en meren met vele verschillende zoetwatervissen.
Het meeste graan in Noorwegen wordt hier verbouwd, ondanks dat Akershus door de vele dichtbevolkte voorsteden van Oslo een van de dichtstbevolkte gebieden van het land is.

Feiten

bulletDe provincie is vernoemd naar Akershus Festning (vesting) en het kasteel Akershus Slott.
bulletSteden (stadsrechten): Lillestrøm (Skedsmo gemeente (1997)), Sandvika (Bærum gemeente (2003)), Ski (Ski gemeente (2004)).
bulletRivieren: Vorma en Glomma (door meerdere provincies). Nitelva, Leira, Rauma, Andelva, Årungenelva, Gjersjøelva, Hølenselva, Sandvikselva en Askerelva (in Akershus).
bulletMeren: bijna 3000 grotere en kleinere meren hebben een gezamenlijke oppervlak van 370 km². De grootste zijn Øyeren en Hurdalssjøen. Mjøsa is gedeeltelijk gelegen in Akershus.
bulletBos: 3293km²
bulletLandbouw: 844km²
bulletBergen: Fjellsjøkampen (812 m), Marifjell (717 m), Skreikampen (698 m), Blekketjernshøgda (613 m), Ursknappen (501 m), Hagahogget (458 m), Prekestolen (408 m).

Bezienswaardigheden

bulletFeiring Jernverk (IJzergieterij): In bedrijf tussen 1806 en 1818. Hier kan de enige overgebleven hoogoven, die bij het winnen van ijzer werd gebruikt, worden gevonden
(Noors: masovn).
bulletDe smaragdmijnen in Minnesund zijn gelegen aan het zuidelijke uiteinde van het meer Mjøsa. Dit zijn de enige smaragdmijnen in Noord-Europa.
bulletHet grootste museum in Noorwegen voor internationale moderne kunst, het Henie-Onstad-center, is te vinden te Høvikodden vlak bij Oslo.
bulletDe hoofdstad Oslo met het Vikingskipshuset (waar opgegraven Vikingschepen worden tentoongesteld), het Munchmuseum,
het
Frammuseum, het Kon-Tiki Museum, de Vigelandpark-beeldentuin en het kasteel Akershus Slott

Gegevens van Wikipedia en de Norske Fylkesblomstene

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com

Sitemap